Glavni odbor Zaklade “Hrvoje Požar” dodijelio je jučer, 5. srpnja, godišnje nagrade “Hrvoje Požar” za 2017. godinu. Nagrade  su dodijeljene u glavnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i  umjetnosti u Zagrebu. Dr.sc. Goran Granić, predsjednik HED-a, okupljenima se obratio u pozdravnom govoru: “Svaki put kada trebam otvoriti svečanost dodjele nagrada Zaklade Hrvoje Požar, osjećam posebnu odgovornost za svaku izgovorenu riječ, jer ju moram odmjeriti u skladu s onime što bi prof. Požar rekao ili preporučio. Drago mi je da smo prošle godine na dostojan način obilježili stotu obljetnicu rođenja prof. Požara u Kninu. Tamo smo ostavili trajni trag za sve buduće generacije koje mogu saznati sve informacije o njemu i njegovom velikom djelu, kojim je zadužio prošle, sadašnje i buduće generacije.

Danas Europa „otkriva“ integralno planiranje kao najviši domet i najvažniji alat u izgradnji vizije i nove platforme energetskog razvoja. Mi koji smo radili sa i uz profesora Požara to smo otkrili davno jer je to bila osnovna platforma njegovog planiranja energetskog razvoja. Umjesto toga, često imamo jednosmjerno gledanje ili marketinške stavove, koji na kriv način mogu usmjeravati energetski razvoj i stvarati privide funkcionirajućih odnosa u energetici.

Energetika je gospodarska djelatnost realne ekonomije u kojoj kupci plate i ona dobra i loša rješenja. Svaka politika može se donijeti u celofanu i s primamljivim marketinškim porukama, ali svaka energetska politika ne donosi dobrobit. To smo se mogli uvjeriti na nizu primjera iz daljnje i bliže prošlosti. U energetici odluke o izgradnji energetskih postrojenja traju dugo i donose trajne koristi ili štete. Energetska politika svake zemlje ne može biti sama sebi svrha. Samo ako je dobro integrirana u obrazovnu, znanstvenu, tehnološku i industrijsku politiku te energetski razvoj može stvarati dodatnu vrijednost ekonomiji zemlje, u protivnom je samo trošak.

Za svijet, Europu i Hrvatsku, naredne godine i dekade su tranzicijsko razdoblje od energetike s emisijama prema energetici bez emisija. Ono što će se događati je zahtjevno za razumjeti, a naravno još više za implementirati. U kreiranju budućeg energetskog razvoja potrebna su najviša stručna i znanstvena znanja i vještine, integrirano simuliranje svih procesa, objektivnost bez navijanja, ali i hrabrost u kreiranju novih razvojnih puteva, posebno tehnološkog razvoja. Pojedinačno ili izdvojeno rješavanje problema može donijeti više štete nego koristi i udaljiti nas od zadanih zahtjevnih ciljeva.

Vjerujem da generacije mladih koje dolaze, a čijoj izvrsnosti danas svjedočimo, imaju snage krenuti tim putem. Nadam se da će djelo profesora Požara uvijek svijetliti kao svjetionik znanstvene izvrsnosti, posvećenosti i iskrenosti u radu, kao i u prezentiranju rezultata.”

Zaklada Hrvoje Požar – popis dobitnika 2017