Glavni  odbor  Zaklade  “Hrvoje  Požar”,  na  temelju  Poslovnika  o  dodjeli  godišnje  nagrade  “Hrvoje  Požar” i  Poslovnika o stipendiranju mladih energetičara, objavljuje NATJEČAJ za 2019. godinu.

Natječaj je otvoren od 01.- 30. travnja 2019.

 

Zaklada Hrvoje Požar - 2018 godina

 – Zaklada Hrvoje Požar _ popis dobitnika 2018. godina

U Zagrebu, 5. srpnja 2018. godine u glavnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, dodijeljene su godišnje nagrade Zaklade Hrvoje Požar.

Tom je prilikom dr.sc. Goran Granić u svom uvodnom govoru izjavio: “Po dvadeset i četvrti put nas je okupilo ime velikog čovjeka, profesora Požara simbola izvrsnosti u energetskoj znanosti, i iznimna postignuća nagrađenih: kako naših znanstvenika i inovatora, tako i studenata koji su krenuli putem izvrsnosti na samom početku svojih karijera. Energetika je predivna stručna i znanstvena disciplina koja se odlikuje dinamičnošću, kontinuiranim tehnološkim razvojem, novim idejama i programima, to je nikad završena priča. Vjerujem da će svi nagrađeni, a osobito mladi, dati svoj doprinos tome, prepoznajući se u dinamičnom razvoju energetskog sektora u kojem ima dovoljno mjesta za svaku izvrsnost i kreativnost.”

U ime Hrvatske akademije Znanosti i umjetnosti obratio se predsjednik, akademik prof.dr.sc. Zvonko Kusić.

Na 24. dodjeli nagradu za značajnu stručnu i znanstvenu djelatnost u razvitku energetike dobila je dr. sc. Branka Jelavić voditeljica odjela za obnovljive izvore energije, energetska učinkovitost i zaštita okoliša u Energetskom institutu Hrvoje Požar. Osnovno polje njenog rada su poslovi znanstvenog i stručnog karaktera iz područja planiranja rada i razvoja energetskog sustava. Istraživala je probleme planiranja pogona i razvoja elektroenergetskog sustava, a što uključuje: planiranje osnovnih funkcija baze podataka elektroenergetskog sustava, praktično korištenje sezonskih akumulacijskih bazena, raspodjelu opterećenja u hidroelektranama, raspodjelu opterećenja u dnevnom dijagramu opterećenja, tjedno planiranje raspodjele opterećenja, izradu godišnje elektroenergetske bilance, određivanje liste elektrana kandidata za izgradnju, energetsko-ekonomsku valorizaciju tih kandidata, simulaciju izgradnje prema izabranim scenarijima. Jedan je od pionira uključivanja obnovljivih izvora u energetske analize i planove u energetskom sektoru. Dok su mnogi u energetičari u Hrvatskoj, sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća, s velikom rezervom, vrlo sumnjičavo gledali na budućnost obnovljivih izvora energije, doktorica Jelavić je, s uvjerenjem, uporno, radila na znanstvenim i stručnim analizama i metodama, koje će se u konačnici pokazati kao potpuno ispravne, iako su u to doba samo rijetkima izgledale ostvarive. Stoga se može reći da je to bio jedan vizionarski pristup problematici planiranja energetskog sektora, s naglaskom na obnovljive izvore energije. Drugi vrlo važan segment u energetici, energetska učinkovitost, je također, već dugo godina, u središtu profesionalnog angažmana doktorice Jelavić. Dr. Jelavić, kao voditeljica tima koji se bavi problemima energetske učinkovitosti u EIHP, je dala veliki doprinos u procesu uvođenja energetske učinkovitosti u energetske analize. Sudjelovala je u pripremi i izradi zakonske regulative u tom području, a poseban doprinos je dala u procesu edukacije na polju energetske učinkovitosti. Pokrenuti su razni obrazovni programi, prije svega izobrazba energetskih certifikatora, što je bio preduvjet za masovno provođenje energetskih pregleda. U svemu tome je najistaknutija osoba ispred EIHP bila upravo dr. Jelavić.

 

Nagradu za inovacije u području energetike dobili su:

Mate Rimac, Rimac Automobili i dr.sc. Ante Elez, Končar Generatori i motori d.d.,

a za popularizaciju energetike doc.dr.sc. Darko Pavlović iz tvrtke Plinacro d.o.o.

 

Za izvrstan uspjeh u studiju energetskog usmjerenja:

  1. Goran Stunjek, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb
  2. Helena Peći, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb

 

Za posebno zapažen diplomski rad iz područja energetike:

  1. Andreja Žužić, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb

 

Stipendije za stručni dio studija:

  1. Dominik Kevo, Rudarsko-geološko-naftni fakultet, Zagreb
  2. Robert Anderluh, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb
  3. Josip Ljubetić, Rudarsko-geološko-naftni fakultet, Zagreb
  4. Monika Miličević, Rudarsko-geološko-naftni fakultet, Zagreb

Glavni  odbor  Zaklade  “Hrvoje  Požar”,  na  temelju  Poslovnika  o  dodjeli  godišnje  nagrade  “Hrvoje  Požar” i  Poslovnika o stipendiranju mladih energetičara, objavljuje NATJEČAJ za 2018. godinu.
Natječaj je otvoren od 1. – 30. travnja 2018. godine.

Glavni odbor Zaklade “Hrvoje Požar” dodijelio je 5. srpnja, godišnje nagrade “Hrvoje Požar” za 2017. godinu. Nagrade  su dodijeljene u glavnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i  umjetnosti u Zagrebu. Dr.sc. Goran Granić, predsjednik HED-a, okupljenima se obratio u pozdravnom govoru: “Svaki put kada trebam otvoriti svečanost dodjele nagrada Zaklade Hrvoje Požar, osjećam posebnu odgovornost za svaku izgovorenu riječ, jer ju moram odmjeriti u skladu s onime što bi prof. Požar rekao ili preporučio. Drago mi je da smo prošle godine na dostojan način obilježili stotu obljetnicu rođenja prof. Požara u Kninu. Tamo smo ostavili trajni trag za sve buduće generacije koje mogu saznati sve informacije o njemu i njegovom velikom djelu, kojim je zadužio prošle, sadašnje i buduće generacije.

Zaklada Hrvoje Požar – popis dobitnika 2017

 

 

Zaklada Hrvoje Požar – popis dobitnika 2017

 

Glavni odbor Zaklade “Hrvoje Požar” objavljuje odluke o dobitnicima nagrade “Hrvoje Požar” za 2017. godinu

Temeljem objavljenog natječaja i postupka propisanog Poslovnikom o dodjeli godišnje nagrade “Hrvoje Požar” te Poslovnika o stipendiranju mladih energetičara, Glavni odbor je na sjednici održanoj 30. svibnja 2017. godine odlučio da su dobitnici:

A) za značajnu stručnu i znanstvenu djelatnost u razvitku energetike:
1.Prof. dr. sc. Vladimir Andročec, Akademija tehničkih znanosti Hrvatske

Zahvalnica za značajnu stručnu i znanstvenu djelatnost u razvitku energetike:
1.Doc.dr.sc. Zoran Veršić, Arhitektonski fakultet, Zagreb

B) za izvrstan uspjeh u studiju energetskog usmjerenja:
1.Karlo Šepetanc, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb
2.Ivana Marić, Strojarski fakultet, Slavonski Brod
3.Petar Filipović, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb
4.Mateo Jarak, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb

C) za posebno zapažen diplomski rad iz područja energetike:
1.Matej Žnidarec, Fakultet elektrotehnike,računarstva i informacijskih tehnologija, Osijek
2.Krešimir Benčić, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb
D) stipendije za stručni dio studija:
1.Nikola Lopac, Tehnički fakultet, Rijeka
2.Dominik Kevo, Rudarsko-geološko-naftni fakultet, Zagreb
3.Tin Pušić, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb
4.Robert Anderluh, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb
5.Karla Draženović, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb

Nagrade će biti dodijeljene u srijedu 5. srpnja 2017. godine u 12:00 sati u u glavnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti,
Zagreb, Zrinski trg 11.

 

 

Zaklada “Hrvoje Požar”

Glavni  odbor  Zaklade  “Hrvoje  Požar”,  na  temelju  Poslovnika  o  dodjeli  godišnje  nagrade  “Hrvoje  Požar” i  Poslovnika o stipendiranju mladih energetičara, objavljuje NATJEČAJ za 2017. godinu.
Natječaj je otvoren od 1. – 30. travnja 2017. godine.

Upitnik

 

……………………………………………………………………………………………….

U ponedjeljak, 6.ožujka 2017.godine,  održana je elektronska sjednica glavnog odbora Hrvatskog energetskog društva na kojoj se raspravljalo o prijedlogu izmjene članka 6. Poslovnika o stipendiranju mladih energetičara.
Prijedlog izmjene članka glasi :
Članak 6.
Studentima diplomskog sveučilišnog studija, integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija i specijalističkog diplomskog stručnog studija, iz područja energetike, stipendija se u pravilu dodjeljuje samo za zadnje dvije završne godine predmetnog studija, pod uvjetom da je dosadašnjim studiranjem do godine studija za koje traži stipendiju ostvario prosječnu ocjenu položenih ispita najmanje 3.5 i dostavio dokaz o upisu studija iz područja energetike.
Glasovanju je pristupilo više od 50% članova Glavnog odbora te je novi članak prihvaćen i usvojen.

Glavni odbor Zaklade “Hrvoje Požar”:
1. prof. dr. sc. Sejid Tešnjak
2. prof. dr. sc. Srećko Švaić
3. dr. sc. Miroslav Mesić
4. dr. sc. Tomislav Dragičević
5. dr. sc. Milan Ivanović
6. prof. dr. sc. Bernard Franković
7. prof. dr. sc. Matislav Majstrović
8. dr. sc. Branka Jelavić