27. FORUM - poziv autorima referata

U Zagrebu 16. studenog 2018. održati će se :

27. Forum – Dan energije u Hrvatskoj

                 RAZVOJ TEHNOLOGIJA ZA OSTVARENJE JEDINSTVENE KLIMATSKE I ENERGETSKE POLITIKE

 

Ambiciozan plan smanjenja emisija CO2 i drugih stakleničkih plinova EU-a u velikoj se mjeri temelji na budućem tehnološkom razvoju u cijelom lancu od proizvodnje, prijenosa, distribucije, potrošnje energije, distribuirane proizvodnje i proizvodnje energije kod samih kupaca. Pred nama je nešto više od 30 godina (do 2050. godine) vrlo dinamičnog tranzicijskog razdoblja u kojem se očekuje kontinuirano smanjenje potrošnje fosilnih goriva, povećavanje proizvodnje iz obnovljivih izvora, povećavanje energetske učinkovitosti te ubrzani tehnološki razvoj. Tehnološki razvoj obuhvatit će pametnu infrastrukturu i trošila, autoindustriju i promet te će doći do promjene pozicije kupaca koji će imati veću slobodu izbora, uključujući i mogućnost vlastite proizvodnje energije.

Sa stanovišta ostvarivanja ciljeva smanjenja emisija CO2 i drugih stakleničkih plinova, važnu ulogu imaju dinamika tehnološkog razvoja, prihvatljivost cijena, ali i svi ostali mehanizmi, posebno ekonomski, koji trebaju stvoriti uvjete za ostvarenje jedinstvene klimatske i energetske politike. Iz prethodnog razdoblja treba izvući sljedeće pouke:

  • Razvoj novih tehnologija treba biti prvi prioritet u nastojanju svih vlada i udruženja u EU, a i na svjetskoj razni
  • Administracija sustava treba biti smanjena, posebno protekcionizam, jer to zaustavlja razvoj tehnologija i njihove konkurentnosti
  • Mehanizmi ostvarenja jedinstvene klimatske i energetske politike trebaju omogućiti sinergijsko djelovanje bez popratnih pojava koje ih dovode u pitanje

Na Forumu se želi otvoriti rasprava o razvoju svih tehnologija koje u proizvodnji,prijenosu/transportu, distribuciji, potrošnji i u prometu povećavaju korištenje obnovljivih izvora energije i energetsku učinkovitost, a smanjuju korištenje fosilnih goriva.

Očekuje se i rasprava o digitalnoj i komunikacijskoj tehnologiji koja treba doprinijeti boljem upravljanju svim elementima cijelog tehnološkog lanca, razvijanju proizvodnje energije kod svih kupaca, novim načinima mjerenja i prodaje energije, jednostavnijim načinima upravljanja svojim potrebama od strane kupaca itd.

Razvoj tehnologija, promjene u odnosima subjekata na energetskom tržištu, izmjene zakonodavstva i pravila događaju se u realnom vremenu i u svakom sustavu. Posljedice toga plaća kupac energije pa je njemu od interesa da je ekonomski sustav dobro osmišljen, usklađen i s jasnim porukama kako prema investitorima u energetici, tako i prema kupcima energije te proizvođačima opreme.  To su najvažnije teme Foruma koje se žele obraditi i o kojima se želi raspravljati.

Preuzimanje svih prezentacija 26. Forum. u zip formatu